Lovas szekérrel a Hargitára.
Csoportunk itt kóstolhatta meg tövéről az áfonyát a Kárpátok legértékesebb bogyós gyümölcsét.
Kedves vendéglátóink Szentegyházán nemcsak a finom kiadós reggelinkről gondoskodtak, hanem megszerezték nekünk a beígért két lovas szekeret. Hosszú lett volna az út gyalog felkutyagolni a hegyre. Ami a térképen 1 cm itt 14 Km. Sokat fészkelődött a két részre oszlott csoportunk, amíg mindenki megtalálta helyét a szekereken. A sörkedvelők nem bízván a forrásvizekben, ezúttal inkább a csíki sört választották útravalónak. Egy óra alatt, alig értünk ki a községből a Hosszú-pataka mentén, már a hegy lábánál megálltunk hűsölni az augusztusi hőségben. A tiszta patak vize és a jéghideg forrásvíz megtette hatását. Ahogy egyre feljebb haladtunk annál szebb lett a táj, egész útmentén, az erdőirtásokon tengernyi havasi málnás láttunk, sokkal aromásabb és értékesebb a gyümölcse, mint a termesztettnek. Csak az a szomorú, hogy egyre nagyobb hegyoldalakról irtják le a fenyőerdőt, vissza telepítés pedig szinte alig van. A lovas gazda mesélte az erdő-privatizáció visszáságait, a törvények be nem tartását. Erdélyország fenyőit külföldre adják el. Csapadékos időszakokban jön majd a talaj erózió az ár, majd a szenvedés és a nélkülözés. Az alapjaikig lekopott utak a turizmus számára már nem alkalmasak, a gumikerekű szekér is oly rázós volt, hogy többször leszálltunk kiegyengetni zsibbadt tagjainkat. Barnus, aki felcsapott szekeres fiúnak minden gödröt és követ megtalált, így nagyon rázós lett az utazás. Mégis megérte a fáradtságot, a látvány a jó levegő és ebédre a szalonnasütés.
Az 1800 m-es tetőről Székelyföld körpanorámája látható: Keletre az Alcsíki és Felcsíki medence, közepén Csikszeredával, Északra a Gyergyói havasok, Nyugatra Székelyudvarhely és környéke, Délre pedig a Hargita vonulata. Csoportunk itt kóstolhatta meg tövéről az áfonyát a Kárpátok legértékesebb bogyós gyümölcsét. Kitűnő ízletes teát lehet leveleiből készíteni, itt kaszálni lehetne annyi van, szedtünk is belőle bogyóstól. Az úton elmagyaráztam mennyire sokoldalúan hasznos ez a magashegyi növény. Gyümölcse bő C vitamin és ásványi só tartalmú, olyan alkaloidákat tartalmaz, amelyek segítik az emésztést, szabályozza a bélműködést és szabályozza a székletet. Áfonya lekvárt, szörpöt lehet belőle készíteni, nem utolsó sorban áfonya likőrt és pálinkát, ezek kóstolóiból többször volt részünk körutjaink során. Az áfonya levele és szárából készített tea-kúra gyógyítja a vérszegénységet, emésztés segítő és enyhe memória serkentő a gazdag ásványi só tartalma miatt. Még a gyökerét is fel lehet használni hasmenéses bélhurutos kezelésre.
A menedékház elég jól ellátott, a faházakban szálláslehetőség is van, pár napot pihenéssel itt is el lehetne tölteni. A fennsíkon még körülnéztünk a juhászoknál, sajtot túrót kóstoltunk. Visszamenet a faluba azon filóztunk, hogy itt vannak Erdélyországban ezek a csodás helyek, vidékek turisztikailag alig vagy teljesen kihasználatlanul. A környezet és természet kifosztása folyik már évtizedek óta, ennek a kárát majd a mi gyerekeink fogják a legjobban elszenvedni, mivel ez már világjelenség.
Este az áfonya aperitif és a finom kiadós székely vacsora mindnyájunknak nagyon jól esett. A nemrég beindult faluturizmus alanyai lettünk mi is, a késő estig tartó beszélgetések vendéglátóinkkal, sok ismerettel gazdagítottak. Vendéglátóink még egy tábortűzzel is megleptek, sötétedés után rázendítettünk a nótákra. A ropogós zenére a társaság még táncra is perdűlt.
|